in een notendop
18.11.09
Ik heb precies 20 minuten om mijn blog te schrijven, voor ik naar mijn volgende First Aid Course moet gaan. We hebben op het moment drie dagen een EHBO cursus met examen aan het eind, terwijl het overgrote deel van de tweedejaars naar Londen zijn. Het campus is heel leeg en het voelt weer een beetje als inductie, maar dan ken je bijna iedereen! Er is de afgelopen 3 weken (ja zoveel alweer... het schrijven is er een beetje bij ingeschoten) weer heel veel gebeurd!
In de week na Long Weekend waren er workshops over conflict and peace. Het werd gedaan door een mexicaanse vrouw die hier haar werk van heeft gemaakt en mensen helpt die met initiativen komen etc.
Op vrijdag avond gaf ze een lecture hierover en het was echt geweldig. Ze sprak over hoe belangrijk het is om partnership en mentorship te hebben. Partnership dat we allemaal samen moeten werken, wat ook het idee is in UWC, om iets gedaan te krijgen. Je hoeft en kan er ook niet alleen voor staan. En hoe belangrijk netwerken is, omdat ze zo mensen leert kennen die je van allerlei verschillende hoeken kunnen helpen. Ook deze netwerken onderhouden, contact houden met mensen die je ontmoet.
Op zaterdag was er street theatre voor Amnesty! Helemaal geweldig, het voelt alsof je echt wat kan doen. We prostesteerden tegen de Niger Delta, een gebied in Nigeria dat helemaal wordt leeggezogen door Shell en andere olie bedrijven en violation of human rights voor de mensen die in dat gebied wonen. We waren met een hele grote groep verkleed als ‘arme' mensen en een paar als Shell executives en we hadden sketches gemaakt die we op de straat van Cardiff hebben gespeeld. Er waren heel veel banners en petitioners, die aan mensen vroegen of ze een handtekening wilden zetten (de lijst wordt naar een Nederlandse Shell executive gestuurd). Ik heb dat ook nog een tijdje gedaan en het is heel moeilijk. Heel veel mensen nemen niet de moeite om te luisteren en lopen gewoon door. Of als jij vraagt: ‘would you like to sign a petition for Amnesty International?' zeggen ze: ‘No, I'm fine.' ‘BUT THEY'RE NOT!!!' Echt vreselijk, de moeite is zo klein.
In het weekend van 1 november ( martje en fieke jarig :D) gingen we op zaterdag naar Stone Henge, waar je je voor op kon geven. Het was een drie uur durende busrit en we waren daar ik denk twee en een half uur, maar het was het meer dan waard. Het is sowieso altijd fijn om even van Campus te gaan, uit de bubbel.
Stone Henge zelf is niet superindrukwekkend, alleen dat zou de moeite niet waard geweest zijn. Het heeft wel iets mysterieus, zulke grote stenen in alleen maar groene vlakte (en snelwegen), maar nou ook niet zo spiritueel als een man die ons ‘mother energy, give me the vibrations of this place' liet zeggen terwijl we onze armen omhoog moesten houden. (De enige energie die er te voelen was, was al het bloed dat weg van je handen stroomden). Maar we waren met een hele leuke groep mensen en het weer was fantastisch, dus ik heb superleuke foto's gemaakt en het was heel gezellig J.
----------
- 1. 25.11.09
Het is weer een week later en er staan veel ongeduldige reacties, dus nog even een update van de afgelopen paar weken! De week na Stonehenge ben ik uiteten geweest, met een groep Norwegians (was toeval). In de bus terug van Stonehenge hadden Viktor, Ingvill en ik besloten om uit eten te gaan deze week en uiteindelijk ging Catherine, de dormmate van Ingvill en Anette met haar vriend die net op bezoek was mee. Het was echt heerlijk om weer uit eten te gaan, het voelde alsof het voor een speciale gelegenheid was, omdat je lekker kunt natafelen, want hier in de dining hall zit je al gauw met 20 mensen aan een tafel. En erg goed eten was ook lekker voor de verandering!
Laatst was er AC Vibes, een show door leerlingen, met muziek en zang. Het was echt indrukwekkend hoeveel talent er hier op school zit (ik vond dat broklede al zoveel geweldige zangers heeft). En mensen die de meest geweldige instumenten spelen. Er was bijvoorbeeld een bandje met drums, gitaar, saxofoon, trompet en cello die een jazz nummer speelden en iemand met een soort van pianootje waar je op moest blazen (oke rare beschrijving).
Vanaf deze week ben ik house rep. Dat betekend dat ik met een tweedejaars samen het huis vertegenwoordig in student council. Uit elk huis zijn dat dus twee mensen en in maart stapt de tweedejaars af en komt er een andere eerstejaars in. Wat we doen is dat we wat er in student council wordt besproken, we naar de housemeeting op zondag brengen (waar het hele huis bij is) en dan naar meningen vragen en dingen bespreken. En alles wat daar dan wordt gezegd wordt weer terug gebracht naar student council (het is elke week). En dan eens per maand of iets vaker is er staff-student council meeting (waar iedereen heen kan, net als student council meeting) en waar we dan de belangrijkste punten met het schoolhoofd, vice-schoolhoofd etc. bespreken . Op het moment is het best wel een belangrijke tijd, er wordt heel veel gepraat over hoe AC functioneerd, of we nog de UWC missions naleven en wat er moet veranderen om dat wel te doen.
Dit zijn de mission statements (van een draft van 16 oktober):
A diverse college community including representation from regions and social groups that reflect the wide range of tensions among and between peoples. - 2. Intercultural understanding founded upon shared life experiences, and cooperative and collaborative living. This is further developed through a reflective dialogue on global issues and approaches to critical engagement in the pursuit of peace.
- 3. The requirement of a healthy and respectful lifestyle for all members of the community.
- 4. A service ethic that is placed at the heart of college life, requiring full and active participation of all members of the community.
- 5. An educational programme that will enable all selected students to fulfil their potential.
- 6. Opportunities for students to practice leadership and responsibility, to manage risk and embrace challenge within a fully supportive environment.
- 7. The provision of opportunities for ongoing, positive action towards issues of sustainability, on both an institutional and individual level.
Er worden ook veel dingen verandert aan de kalender, omdat er nu gigantisch veel werk is voor tweedejaars in third term (wat voor eerste jaars first term is, nu dus). Gisteren was er een meeting met een aantal leerlingen en de schoolleiding waar ze de nieuwe kalender gingen bespreken. Ook naar het rooster wordt gekeken, omdat nu onze dag in heel veel kleine tijdmoment wordt opgeknipt, doordat we ongeveer een uurtje hebben tussen service / activity en evening code, waarin je naar je huis moet lopen, spullen pakken, opruimen, je kan niet vaak een paar goede uren achter elkaar werken, behalve na check-in, wat volgens sommige weer tot slaap tekort lijdt.
Morgen avond hebben we met alle housereps een meeting met de board of governers, een groep mensen die uiteindelijk alles te zeggen hebben hier. Ze gaan een vragenlijst doen bij de leerlingen over wat we vinden van AC, hoe het naar onze verwachtingen opleeft of niet en dat soort dingen. Er wordt dus best wel veel naar de mening van de leerlingen gevraagd, wat echt heel positief is.
Op vrijdag gaan we beginnen met 10:10, er wordt een assembly voor de hele school gehouden en in de avond hebben we een diner met kaarslicht en in de glass room, wat naast het artscentre zit en vaak ceremonies voor bruiloften worden gehouden, kunnen mensen een kaars aansteken als je zich hebben opgegeven voor 10:10 en er komt een acoetisch concert (om energie te besparen J).
En morgen ga ik oefenen voor de black light theatre show!! (Zoals we in praag gezien hebben!!) Een tweedejaars hier die theatre als vak heeft (jaloeeeers) heeft een show gemaakt, dus die gaan we morgen met wat mensen oefenen en dan volgende week in de Time Based Art Show optreden (een show met allerlei soorten dans en theater en kunst enzo).
Zaterdag is het christmas party!! Alle tweedejaars jongens hebben een eerstejaars meisje getrokken en alle eerstejaars jongen een tweedejaars meisje, dus wij weten niet wie onze date wordt. Dan komen ze op zaterdag naar onze dorm en dan is die persoon de hele avond je date, waar je naast zit tijdens het diner. We gaan de hele dayroom versieren (ook al is de kerstversiering twee weken geleden al opgehangen). Ook hebben secret santa, wat vergelijkbaar is met lootjes trekken, alleen voor degene die je trekt laat je dan zo nu en dan wat achter, zoals een briefje met ‘have a wonderful day' en wat lekkers en dat soort dingen. En dan op zaterdag geven we allemaal een cadeautje.
Ik ga nu lunchen, het is weer een lang verhaal geworden. Er is nog veeeeel meer om te vertellen obviously J. Volgende week examens... Ik kom terug op zaterdag 5 december om 20.40 op Schiphol!!!! En voor foto's kun je het beste op facebook kijken want daar zijn redelijk veel foto's upgeload (door andere mensen.. ik ben een beetje lui :P).
Heel veel liefs! En tot over 2 weken!!!!
Hee Lau!
Ik wilde net beginnen aan wiskunde leren voor de herkansingen morgen en toen: Ping een mailtje van Laura! Gelukkig want ik had niet zoveel zin om wiskunde te leren dus dat kon ik weer een paar minuten uitstellen ;)
Zo te lezen gaat het erg goed met je! Volgens mij heb je het erg naar je zin!
Dat van de student council klinkt heel gaaf! Volgens mij is het wel een zware maar leuke taak! Succes!
Dat straattheather voor Ammesty klinkt echt heel goed. Volgens mij zijn jullie daar veel bewuster met het milieu enzo bezig dan de jongeren hier..
Je hebt echt nog ontzettend veel leuke dingen op de plannig staan zeg! Die Christmas party klinkt ook al zo leuk.. Grappig dat je aan een jongen wordt gekoppeld! Nu maar hopen dat je een beetje leuk/aardig iemand treft. Maar volgens mij kan dat niet anders daar!
Lieve Laura, Nog heel veel succes met leren voor je exames! En tot 5 december of iets later..
Liefs!
Saskia
Heey meis,
wat een belevenissen weer!
Echt superleuk om te lezen hoe jullie op UWC veel meer bezig zijn met anderen en de samenleving dan wij hier... Echt goed zo'n actie voor Amnesty International :)
Leuk dat je house representative bent! Echt iets voor jou om te doen ;) En leuk dat de leerlingen zo bij de school betrokken worden!
Superleuk dat je mee gaat spelen in een black light theatre show! Toen in Praag was dat ook zo knap gedaan :D
Heel veel plezier met de christmas party deze zaterdag en superveel succes met je examens volgende week!
Liefs! xx
Jaaaaa hoor je hebt daar een toptijd en nu kan je ook nog een van je favorite bezigheden, toneelspelen, doen! Wat leuk wat leuk!
Klinkt echt als een goeie actie dat arme tegenover de shell mensen! Toch jammer dat niemand inderdaad ook maar de moeite neemt. Welkom op de aarde..
En een blacklightshowww aaaah wat vet!
Wordt dat opgenomen? Dat wil ik echt zien namelijk!
Tralala het is al bijna 5december. PAKJESAVOND!
Nee grapje, dan kom jij terug! Ik zie je daarna wel ergens!
Heel veel succes met de examens gewenst! Wij hebben alles al weer achter de rug, op het her van morgen na dan. Dus ik vlieg snel mijn wiskunde boeken in maar bedankt voor je post heb het heerlijk in mijn uitstelproces kunnen verwerken!
Dikke smakkerd en veel liefs!
AL 3 uur onderweg naar m'n wiskunde leren kom ik je mail tegen... :D Jeej!
Jammer dat we zaterdag niet meer gebeld hebben, maar niks aan te doen!
Van het weekend zal het er ook niet meer van komen, heel veel drukte! Behalve zondagavond :)
Ik dacht dat je pas midden in de nacht zou aankomen! Beter zo! Komt Val ook meteen mee?
Succes de komende week, dikke kus
ps: ik verwacht 6 december een date
en m'n bericht werd zomaar ingekort door reismee!
Ps: ik verwacht 6 december een date
Ok hij doet het gewoon weer! Dat inkorten....
er kwam dus nog een hartje.... en een haha! en dat vond ik zeer essentieel....
Hey Chica!
Ik ga je berichtje na school lezen, we moeten bellen deze week, het is alweer veeeeeeel te lang geleden! Zeg me wanneer het uitkomt! Zaterdag of zondag misschien? Het is een beetje lastig met alle powercuts hier, maar ja, niets aan te doen!
En dan nog een vraagje, in de spare-minutes die je hebt zou je misschien je vrienden daar (en zelf ook obviously) willen laten stemmen op mijn blog? Heb jullie stemmen hard nodig! Mis je!
Je kunt stemmen op: www.omakiki.nl/blauwschaapje
heej laulau,
jeej, eindelijk weer een verhaaltje.wat geweldig wat je allemaal meemaakt joh. jullie doen echt veeél. we moeten echt weer eens bellen. helaas is mijn comp. stuk. dus mijn e-mail adres ook:(
([email protected] doet het nog wel)
we moeten echt nog afspreken hoor!!! tell me everything about you!!
mis je!!
martje
Hoi Laura,
Jij kent me vast niet, maar ik lees regelmatig je weblog. Mijn naam is Roos en ik bij vijftien jaar. Ik zit nu in 4VWO en ik wil me dit jaar graag aanmelden voor het UWC. Het lijkt me leuk om wat verhalen te horen van een insider, want ik wil heel graag wat meer weten. Ik heb ook een aantal vragen:
Hoe dachten jouw ouders er eerst over dat je naar het UWC wilde en hoe denken ze er nu over?
Wat voor services en activities kan je in Wales precies doen?
Is het moeilijk om zo lang van huis te zijn?
Wat voor vakken volg je nu allemaal en wat is het leukst?
Ik hoop heel erg dat je mij een emailtje wilt sturen!
Mijn mailaders is [email protected] .
Alvast heel erg bedankt!
Groetjes Roos
Weetje, je bent wel druk, maar je doet zo veel leuke dingen! EHBO is ook echt praktisch, je weet echt waar je het voor doet. Maar hopen dat je het niet nodig hebt :-) En die conflicht and peace workshop, zoiets zouden ze nou hier ook eens moeten doen! Denk echt dat dat soms een eye-opener is voor sommige, maar daar heb je ook al zo veel aan.
Ik zie jou ook al helemaal opgaan in je rol als arm persoon voor amnesty, goeie daad van je hoor! Jammer alleen dat de waarheid zo hard is, dat mensen zoiets kleins niet eens voor elkaar over hebben.
And we want more photo's! Van je actie voor amnesty, maar ook dat black light theatre en je stone henge en alles! Maar dat laden zal wel heel lang duren, dus we zullen geduldig afwachten op een foto avond als je terug bent.
Wat veel belangrijke dingen ook, met dat student council. Het klinkt alsof de school leerlingen echt betrekt bij dingen, kan broklede nog wat van leren. Super leuk trouwens, dat soort open podium!
Lijkt me wel heel raar hoor, om zo lang niet echt lekker eten te eten, terwijl je 2 prof koks thuis hebt lopen. Nou zal je wel van alles dubbel genieten als je thuis bent.
De rest heb ik ook al op mail gezet, ben heel benieuwd naar je date en acteerwerk en de foto's daarvan! (ik geloof dat ik de foto's van facebook niet echt kan vinden ben ik bang)
Nog veel plezier in de laatste week daar! En je gaat maar mooi een dag meelopen op broklede weer, want dan weet je wat je achtergelaten hebt! (niet dat je daar rouwig om moet zijn)
Lieeefs