One month.
Ik kwam tot een realisatie laatst. Ik heb een weblog.
Daar ga ik maar weer eens gebruik van maken! Het liefst zou ik alles wat gebeurd is willen beschrijven, maar ik hou het bij de hoogtepunten. Dat is ook beter voor mijn vingers en jullie ogen.
Om maar meteen de stoom uit de ketel te laten (kan best dat dit een verzonnen spreekwoord is....), ok, om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ik ben geen voorzitter geworden van de leerlingenraad, maar Kanika, een meisje waar ik zelf voor gestemd zou hebben. No worries en scheelt een heleboel tijd!
We zijn begonnen verder met optreden voor mijn activiteit: Music for fun. Laura en zingen zul je denken. Hahahaha. Hahahahaha. Dat dacht ik ook! Elke week hebben we een soort optreden in een bejaardentehuis voor de bewoners en zingen we allerlei liedjes. (Echt muziektalent hoef je niet te hebben dus, ook al hebben de meeste een stem om jaloers op te zijn). Mijn andere activiteit, pottenbakken, gaat ook op rolletjes, heb mijn eerste mok al af en die hoop ik snel ik gebruik te nemen! (Ja mijn talenten zijn wel naar boven aan het komen. En recht dat die mok is!).
Academisch gezien wordt het allemaal nog eventjes wat drukker. Ik heb mijn Extended Essay onderwerp en vak moeten kiezen. Een Extended Essay is een soort profielwerkstuk van 4000 woorden. Ik moest voor het vak dat ik wilde doen een heel formulier inleveren met wat research dat ik gedaan had, omdat er maar een beperkt aantal plaatsen waren. Maar ik heb het wel gekregen gelukkig. Ik doe het in Peace & Conflictover 'Political violence in kenya after the 2007 elections.' Ik heb er best wel zin in eigenlijk, omdat ik nog nooit echt een case study gedaan is en ik naar Kenya ga in de zomer! Mooie link; ik ga met een summer project mee, dat door leerlingen hier georganiseerd is, in Kenya en Uganda, van eind juni tot eind juli! We zijn met een groep van 12 mensen ongeveer en we gaan vooral development work doen en bij een school een tree nursery opzetten en wat UWC presentaties geven, ook al heb ik het exacte programma nog niet. Ik heb er ongelovelijk veel zin in, klaar om een echte cultuur shock mee te maken hopelijk en echt mee te maken waar mensen het altijd over hebben. Afrika met de hongerige kindertjes is wat je altijd hoort, maar ik hoop daar iets meer perspectief op te krijgen!
Een paar weken geleden hebben we ook nog Prom gehad, een soort gala dus. Het was om geld op te halen voor Student Bursery Fund, wat is voor leerlingen hier die niet alles zelf kunnen betalen, zoals project week en dergelijke en dus wat geld kunnen krijgen vande college. Er was een maaltijd in de kantine, iets specialer dan normaal, met een heel glas wijn!! (Haha dat is nog best bijzonders sinds ze eigenlijk geen alchohol mogen schenken op campus).
Daarna had Eric, een tweedejaars uit Amerika, een film avondje georganiseerd voor een paar mensen in het geschiedenis lokaal (boven in het kasteel) en hebben we '500 days of summer' gekeken (echt een aanrader!!). En daarna was er 'sosh' (soort disco) maar dan in de Bradestoke Hall!
En zo gaat de tijd snel voorbij hier en een bloed donatie, heel veel schoolwerk en 10:10 meetings later, is HET weekend hier. De eerste mensen van mijn leventje thuis die ACte zien krijgen! Oorspronkelijkwilde ik een aparte blog doen voor dit, omdat mijnpapa een berichtje heeft geschreven, maar ik zal het hier erin plakken!(Ja, het gaat een lange blog worden dit :) )!
Door Hans
Afgelopen weekend eindelijk afgereisd naar Cardiff om op bezoek te gaan bij Laura ‘op het kasteel'. Na een korte vlucht met KLM aangekomen in Cardiff, auto gehuurd en, na even wennen om weer links (not right) to rijden naar Llandwit Major gegaan. Laura heeft vrijdag tot 18.00 uur les, dus we zouden daarna pas naar AC gaan. Alle tijd om het dorp (Llandwit) te bekijken. Na Fish&Chips gegeten te hebben (zeer eetbaar maar ook heel veel en heel vet), kort de burgermeester te hebben gesproken (kwamen we tegen in het gesloten tourist office) en de kerk (zeer oud) te hebben bezocht was het tijd om naar Laura te gaan. Met een koffer met meer dan 30 kilo aan eten (plus 7 kilo kaas enzo voor Jens) naar AC gereden.
Wat een fantastisch uitzicht, uitkijkend over de Bristol Channel ! A million dollar view, ik hoop dat al die studenten er nooit genoeg van krijgen.
Na uitpakken, een korte rondgang over de campus zijn we naar Llandwit teruggegaan waar we met de ‘dormmates' van Laura hebben gegeten. Jonge dames met veel zelfvertrouwen en zin om er wat van te maken.
De volgende dag een uitgebreide tocht over de campus en door het kasteel gemaakt. Een zeer inspirerende omgeving.
Daarna naar Cardiff, en speciaal naar de Ikea, op uitdrukkelijk verzoek van Laura. Bestek, lamp, pannen, van alles gekocht, hoop dat het allemaal past in de kamer waar ze met zijn vieren slapen. Verder Cardiff doorgelopen, en na het oude Cardiff Castle zowel de voorloper van de grote shopping malls bekeken (verschillende oude ‘arcades') als het zeer nieuwe St. Davids mall.
Laura had, als voorbereiding op ons bezoek, al uitgevonden dat er een ‘Jamie' in Cardiff geopend was. Via de PDA was het adres snel gevonden, de grote rij voor de deur maakte ook duidelijk dat we niet de enigen waren die daar heen wilden. Gelukkig was de wachttijd niet te lang (en werd verzoet met een hapje, erg attent). Het eten was de wachttijd zeker waard.
‘s Avonds nog even gekaart in het hotel in Llandwit Major, voordat Laura weer naar ‘huis' (haar woorden) moest in verband met ‘lambing'. Op het terrein van de AC is namelijk ook een boerderij met schapen, waarvan een flink aantal zwanger is. De studenten moeten - het is vrijwillig - om de beurt 's nachts gaan kijken om 21.00 uur, 1.00 uur en 5.00 uur. Indien nodig helpen ze bij de bevalling. En vandaag was het de beurt aan Laura. Weinig nachtrust dus voor Laura (maar daar is ze geloof ik wel aan gewend, volgens mij leven de meesten op het AC met een permanent slaapgebrek) vooral ook omdat de volgende ochtend bleek dat ze om 7.00 uiteindelijk had geholpen bij een wat moeilijke (maar succesvolle) bevalling van een lammetje.
Zondag gingen we dus wat later dan afgesproken naar haar toe. Na zeer veel regen in de nacht op zondag was een wandeling langs de kliffen sowieso te modderig, dus we hebben wat tijd op de campus en bij het botenhuis doorgebracht. Laatste stop van ons bezoek was een lunch bij een ‘Link-ouder'. In dit geval de link-ouder van Viktor, een lange mooie jongen uit Noorwegen. Een link-ouder (een familie uit de omgeving waar je als AC student af en toe langs kan) is iets waarvoor je kunt kiezen, wat Laura niet heeft gedaan. Gelukkig mocht ze met Viktor een paar weken geleden mee naar zijn link-ouders. En omdat ook zijn familie dit weekend op bezoek was (moeder, broer, tante en een vriendin) hadden ze ons ook voor een Sunday lunch uitgenodigd. Een fantastische afsluiting van ons bezoek. Neville en ..... doen dit al 14 jaar en hebben al veel kinderen zien komen en gaan. Voor 11 mensen een ‘cooked lunch' regelen, met lamsbout en taart toe is nogal een uitdaging en het resultaat was erg goed. En ook leuk om te horen hoe het UWC in Noorwegen geregeld is.
Na de koffie snel terug naar Cardiff voor de vlucht van 16.40 terug naar Amsterdam. Zowel in het vliegtuig als thuis niet meer gegeten, na deze zeer copieuze lunch. We snappen nog steeds niet waar Laura (en anderen) de energie vandaan halen om zo veel activiteiten te doen (de ‘house-parents' van Laura merkten wel op dat Laura wel heel erg actief was, in de positieve zin!) en dan ook nog zeer hard werken aan huiswerk. Het moet een effect zijn van de zeer stimulerende omgeving, qua mensen, plaats, idealen, alles eigenlijk.
Het was fantastisch om dat van dichtbij te zien allemaal.
Papa, mama, Thomas, ik vond het ook echt superleuk om jullie hier te hebben! En nog bedankt voor het IKEA bezoekje en AL het eten! Geniet er nog steeds van! Afgelopen vrijdag hebben we een dorm meal (een maaltijd met mijn kamergenootjes) gehad. Voorgerecht: avocado met mayonaise-citroen saus (jullie gerecht!) en als hoofdgerecht zuurkool met creme frache en aardappel.Chiara en Tina hadden een perfecte appelkruimel in de oven geschoven als toetje!
Morgen begint projectweek, na een ochtend lessen en hebben we vrij tot 14 maart. Elke leering gaat een project doen, zelf geregeld of door school. Ik heb lekker vrij tot volgende week dinsdag en dan ga ik naar Liverpool om scholen te bezoeken en natuurlijk ook te sight seeing. Ik moet helaas een dagje eerder terug omdat...
SUPER SUPER SUPER VET: Ik ga volgende week vrijdag naar Noorwegen, naar de United World College daar, om Model United Nations te doen, samen met die andere jaargenootjes. Het is hetzelfde als wat ik in mijn vorige blog beschreef, maar dan een veel groter en beter georganiseerd, met leerlingen die uit allerlei europese landen komen en van de europese UWC's. Daar blijf ik tot woensdag en dan vliegen we weer terug. Er was wel een soort selectie, je moest een emailtje sturen als je geintereseerd was en zo hadden ze vier mensen gekozen (weet niet echt gebaseerd op wat precies). Ik heb er zoveel zin in, ook om een ander UWC college te zien, het moet zo anders zijn en natuurlijk om mijn lieve co-year Sophie daar te zien!!
Gisteravond heb ik meegedaan in een Rotary Club Show, wat een soort organisatie is bestaande uit oude mensen die allerlei dingen organiseren om geld op te halen. Deze avond was voor het uitwissen van Polio in india. Ik had last minute gekozen om mee te gaan, dus alle eer aan de voorbereiding voor het optreden gaat naar Jens, die een soort gedicht geschreven had over nederland (supertof :) ). In alle drukte had ik mijn tekst in mijn jas laten zitten en was mijn jas uit de garderobe verdwenen (ECHT, was meer dan 5 keer door de jassen heen gegaan). Dus na het eten toen we weer terug gingen weer helemaal zoeken en mijn naam achterlaten bij de bar, iedereen op me wachten. 'Laura..... BETER ZOEKEN VOLGENDE KEER!' kwam Jens met mijn jas aanlopen. (Hij was echt echt verdwenen eerst!). Maar goed, dat kon de avond niet verpesten :)
Vannacht had ik nog een lambing shift, waar Hans ook over geschreven had. De vorige keer was er eentje geboren, maar die zat vast en dus moesten we om zeven uur 's ochtends terug komen en heeft de boer hem er uiteindelijk uitgetrokken. Vannacht was er gelukkig niet heel veel gebeurd. Er is een lammetje zonder moeder, die we moesten voeren met de fles om 1 uur. Daarna moesten we om 5.00 uur weer terug komen om alle lammeren te checken. Dat was niet erg succesvol, ben keihard door mijn wekker heengeslapen (wat ik normaal nooooit doe =O) en ik was niet de enige. Gelukkig was er wel iemand gaan kijken en was er niks gebeurd.
Ik ga nu crackers eten met noorse en nederlandse kaas, als begin van project week. Het wordt raar, heel veel mensen gaan aan het begin al weg en omdat ik een paar daagjes lang wegblijf, zal ik de meeste mensen twee weken niet zien. Niet zo heel lang aan de ene kant, maar aan de andere kant is het wel eventjes raar als je zo dicht op elkaar woont. Ik ben er wel heel erg aan toe om even iets heel anders te doen en het is echt een grote pauze om een flinke ademteug te nemen voor de komende tijd. Ik zal snel nog een updateje neerzetten in project week, want de computer moet zo worden overgenomen! (boze chinees...) Sorry voor de gigantische lengte en dankjewel als je je er helemaal doorheen geslagen hebt haha! Hoe gaat het allemaal in Nederland en op school met de examens? En examen reisjes al geboekt? :)
Heel veel lieeeeeefs!
haha: 'hij was echt eerst verdwenen hoor!'
laura; typisch:D
wat fijn dat je het daar zo (ehm) fijn hebt. we veel leer materiaal, ik was helemaal vergeten dat je ouders kwamen. :)
echt supper tof trouwens dat je met die lammetjes in de weer kan! echt schattig! ik moet toch maar ff de foto's op face boek gaan bekijken (A)
miss you!
xx
IkmisjeIkmisjeIkmisjeIkmisje!!! Leuk verhaal weer! Het klinkt echt als de tijd van je leven... Weet je de data van je reis al deze zomer? probeer er bij te zijn met m'n verjaardag.... :(!!! En ik wil je zien voor je weggaat. Ik kom terug op de 20e van juni.
Wacht op je mailtje en geniet van je tijd daar!
BESOS!
Wow Lau!
"One Month" in jouw leven staat ongeveer gelijk aan wat in heel mijn leven allemaal heb gedaan.. En dan kan ik van geen van je evaringen zeggen dat ik het ook heb meegemaakt maar heb ik het even om de hoeveelheid. Onvoorstelbaar! Wat je vader al zei (wat kan hij trouwens ontzettend leuk schrijven heb genoten van zijn verhaal ook leuk om zijn perspectief te lezen!) waar halen jullie daar de energie vandaan?
Ik zit hier heel erg te trippen om wat ik nog allemaal in 3weken moet doen. Ook niet zomaar, kreeg vandaag te horen dat ik maandag oral examination heb.. STRESS!
Wat superleuk dat je bij de geboorte van een lammetje hebt geholpen, echt een superexperience op je 18e al iets ter wereld brengen zonder een dikke buik! Doe je goed.
Boh ik weet echt niet waar ik allemaal op moet reageren, tis zo veel!! Hoe gaat het met je essay? EN: WOWWWW JE GAAT NAAR KENYA!!! Super zeg, wat onverwachts ineens, nja voor mij dan, misschien was je dit al heel lang van plan. Maar weetje, JEMISTONZEEXAMENUITREIKING. Wheh. Jammer! Maar ik ga je niet overhalen om niet naar Kenya te gaan want ik zou zo met je mee gaan! Nog zo'n mooie ervaring! En mevrouw doet ook nog even een retourtje Noorwegen erbij, toemaar! Jij ziet de hele wereld nog in één jaar, als je maar niet vergeet om ook nog even op de Nederlandse bodem te landen is alles goed, want ik mis je wel een beetje!
Haha ik moet je trouwens ook nog even een muts noemen, dat verhaal met de jas is erg grappig haha.
Ik ben ook een muts geweest op wintersport! Het ging de hele week goed met mijn knie, ik boarden prima en wonder boven wonde nauwelijks last. Ik sta boven aan een stuk waar veel mensen hun board en skis neerleggen. En dan was daaronder een klein stuk sneeuw schuin naar beneden en daaronder een pad waar mensen op liepen richting de lift. Ik wou mn board dus neerleggen, maar gooide hem. Komtie dus op de onderkant terecht.. ai! Dus ik zag mijn board al de afdaling maken zonder mij erop, ik DUIK er achteraan om hem vast te pakken, onder een beveiligingsnet door en knal met mij knie tegen een paal en kom op het randje tot stilstand. En mn knie doet dus nogsteeds pijn helaas, haha. Echt stomme actie!
Ik ga nu echt slapen, drukke week!
Mail je snel weer, veel te vertellen!
Ik neem het je niet kwadelijk als je morgen de woensdagmaildag mist want je hebt het druk genoeg zo te zien en opzich al HEEEEL veel getypt!
Heel veel plezier met de activity week, veeeel plezier in Noorwegen! Wij contacten vast nog wel voor die tijd en anders jammer dan maar heeeeeeeeeeeeeel veel plezier gewenst he!!!!
Dikke knuffel en heeeel veel liefs!
Lo,
Ten eerste ben ik het met Marleen eens dat alles wat jij in een maand doet wel meer lijkt dan andere doen in een paar jaar. Ik heb me dan ook al meerdere afgevraagd, net als je vader, waar al die energie en activiteit vandaan komt. Ik denk dat het mooiste van de school is dat het de gelegenheid biedt om al die dingen te doen.
Kenya, bijvoorbeeld. Tjemig. Een studiegenoot van mij is er ook een aantal keer geweest en zij is superenthousiast over de mensen daar. Ongetwijfeld wordt dat ook weer een reis om nooit te vergeten.
Daarover gesproken: heb je eigenlijk wel tijd om al je prachtige ervaringen een beetje te verwerken? Ik zou me kunnen voorstellen dat je in een soort roes terechtkomt en na een week al niet meer goed weet wat je allemaal voor gave dingen hebt gedaan.
Veel plezier in Noorwegen en met alle activiteiten er om heen.
Tot later,
Wessel
Lauwielauwielauwie!
Ik ga je deze week uitgebreid een reactie mailen :)
Fijn om je gister ff gesproken te hebben, zondag (JA!!) de extended essay version (haha... ..nee)
Voor nu wilde ik alleen even melden dat ik vandaag als jou verkleed ben =D Ik zal een foto mailen om dat even toe te lichten.
kus!
Hee Lau!!
Ik zat saai aan mijn bio, met nog steeds RobBilhaar, te werken en toen ping een berichtje van Laura. Maar helaas moest Bio af. Dus nu komt hier mijn super lange reactie ;)
Fijn dat het zo goed met je gaat! Wat ben je met ontzettend veel leuke dingen bezig! Echt, alles wat hier in ongeveer een paar maanden gebeurd doe jij even in maand. Leuk!
Wat een gaaf onderwerp heb je gekozen voor je PWS, wat anders heet maar lijkt op ons PWS. Het lijkt me zo'n interessant onderwerp omdat het meerdere kanten heeft natuurlijk en je bezoek aan KENIA is nog veel leuker! Whooo! Ik ben wel echt een beetje jaloers hoor (A). Mijn vader gaat elk halfjaar voor SOS naar Kenia en komt elke keer met zulke mooie verhalen terug dus ik ben echt super benieuwd hoe je het door vind! Zeker omdat je zulke goede dingen gaat doen..
Lekker dat je een paar dagen vrij bent! Volgens mij is het zo ontzettend druk daar dat je dat wel kunt gebruikt.
NOORWEGEN! Hallo mevrouw. Wij zitten ons hier te stressen voor de aankomende examens en mevr. gaat naar NOORWEGEN! Wel heel leuk natuurlijk! Wat een ontzettend gaaf dat jullie school zoiets organiseerd. Thomas zal het je vast al verteld hebben maar dan vertel ik het nog een keer. We deden met Broklede mee aan het lagerhuis en zijn tweede geworden. Dat was ook super gaaf! Veel plezier in Noorwegen hé! Ik hoop voor je dat je nog een paar daagjes kunt snowboarden daar. Schijnt heel mooi te zijn. Alleen debatteren is natuurlijk ookal leuk.
Wat heeft jou vader trouwens een leuk stuk geschreven. Ik vond het leuk om te lezen!
Ik zal je trouwens binnenkort eens mailen met een updateje van het schoolleven hier. Er is veel gebeurt, vooral leuk dingen natuurlijk ;)
Ik vind het wel een beetje een typische Laura actie hoor. Om haar jas overal kwijt te zijn en dat die vriend van je hem gewoon zo vind. Maar gelukkig is alles nog goed gekomen ;)
Wat GAAF van die LAMMETJES! Maar ook super vermoeiend om 3x per nacht uit je bed te gaan om naar Lammetjes te gaan kijken lijkt me. Naja dat bevestigde je ook in je verhaal ;) Trouwens hoe was het om een bevalling mee te maken. Doe je ook niet dagelijks..
Dus, Lau ik ga je na dit weekend mailen met een uitgebreid verslag! Er is genoeg gebeurd :)
heel veel succes in NOORWEGEN! Laat ze maar eens zien wat we tijdens het MEP hebben geleerd :)
Heeeeeel veeeel liefs en een dikke knuffel,
Kus!
Sas
Hallooo!!!
Haha ik was gewoon de site van je blog kwijt (A) maar gelukkig is er nog zoiets moois als Google. Weet ik dus ook eindelijk wat je daar in Noorwegen doet, wat gaaf zeg!! Jij reist ook gewoon even de hele wereld af via die leuke school van je.
Kenya van de zomer, dat is ook gaaf man! Klinkt ontzettend spannend en leuk allemaal.
En je extended essay klinkt ook al zo leuk hahaha je maakt echt alleen maar top dingen mee jij stinkie.
Mis je wel hier in Nederland, je moet maar snel terug komen (na mijn verjaardag snif snif :() en dan gaan we lekker chillen weetje!! Kom je nog wel naar ons toe nu Kenya op de planning staat? Ik vind dat wel echt supervet hey.
Je moet maar even een mailtje sturen binnekort, ZEKER over norway want dat klinkt echt fantastisch en dan zal ik je ook even een uitgebreide update geven over het leven hier!!
Hele dikke kus, en ik sla je nu op onder mijn favorieten als nummero uno!!
XXX Robin
Oh en ik wil ook dat lekkere receptje wat ik toen bij je heb gegeten volgens mij van je dormmate?? Dat was zoo lekker maar ik ben de helft vergeten wat erin zat haha so let me know !! X