Speech speech speech!
Tijd voor een kleine update, dacht ik zo ( a.k.a. uistelling van andere aciviteiten (: )
Het was een gigantisch druk weekend gister en eergister, omdatereen Model United Nations door leerlingen was georganiseerd voor iedereen in de school die mee wilde doen (een soort Model European Parliament waar broklede aan meedoet). Op vrijdag kwam er een gast spreker praten (ex-leerling) over de groei van de poplulatie en Food Security (er van verzekerd zijn dat al deze mensen ook te eten hebben). Op zaterdag en zondag waren er sessions in bepaalde commitees, waar we het over een bepaald onderwerp hadden, iedereen representeerde een land en je moest dan uiteindelijkop een resolutie komen. Ik zat in Human Rights Commitee als Australie. Het eerste onderwerp wat we bespraken was Climate Change Refugees en daarna 'The political oppression in Iran.' Over beide onderwerpen wist ik zo ongeveer weinig tot niets, dus ik moest veel research doen. Het waren lange sessies, maar wel heel erg leuk. Tijdens de lunch waren we opgesloten in de geschiedenis afdeling (op de hoogste verdieping van het kasteel). Omdat we met onze commissie toch ook graag lunch wilden hebben, zijn we via het raam over het dak gegaan (met een echte kasteelmuur ernaast, dus het was niet gevaarlijk ;-) ) en ontsnapt via de brandladder! Op zaterdagavond redelijk vroeg (1 uur) naar bed, na een lange dag. Plots komen er twee figuren midden in de nacht mijn kamer binnen, slaan met brood op mijn hoofd en schijnen met een zaklamp in mijn gezicht. WAKKER WORDEN! ER IS EEN CRISIS IN THE MIDDLE EAST! Aankleden! Je moet over 10 minuten in het economie lokaal zijn! Supersnel aankleden in alle haast om vier uur 's nachts (moest nog formeel ook! De jongens allemaal hun pak weer aan...) en naar het economie lokaal. Zo'n twintig man waren uitgekozen voor de Crisis Committee en we moesten in drie uur een oplossing vinden voor een fictieve crisis. Jordanie heeft zijn koningshuis eruit gegooid en vecht voor een One State met alle arabische landen. k was Syrie, een bondgenoot van Jordanie. Van vier tot zeven hebben we vergaderd (als in, de meeste mensen. Ik heb braaf mijn openings speech gedaan en daarna had ik niet de puf meer om hard core deel te nemen...). Uiteindelijk waren we met een resolutie gekomen waar voor gestemd moest worden. Komt Amerika met hun Veto Recht. Weg resolutie, hallo derde wereld oorlog!
Na wat schamele uurtjes slaap (om 11 uur 's ochtends begon Human Rights Committee alweer) weer op de been en verder discussieren. 's Middags was er nog General Assembly en werden de resoluties voorgelezen & awards gegeven door elke comissie. Ik had nog de eer de 'most out of order' award te ontvangen (wat betekend dat ikhet minst volgens de regels van MUN deed, zoals vragen stellen aan de voorzitter, dat moet allemaal via briefjes gebeuren.)
Gisteravond was er Nordic National Evening, met Noorwegen, Finland, Zweden etc. Echt superleuk gedaan, met vet mooie national costumes (kunnen wij nederlanders nog eens van leren). Daarna nog even alle zooi opruimen van de dagen er voor in de kamer (in de haasthopen al mijn kleren zich langzaam op naast mijn bed).
En vanavond eventjes een speech houden voor de hele school la di da. Ik ga voor voorzitter van de leerlingenraad. De kans dat ik het wordt is niet heel groot, er zijn acht mensen die er voor gaan en het zijn allemaal super goede kandidaten en vier ervan komen uit mijn huis!
Maar goed daar ben ik wel een beetje zenuwachtig voor (plus het feit dat ik nog niet helemaal ben uitgerust van afgelopen weekend.)
Met MEMS hebben we onze eerste Face - to - face sessie gehad met meisjes padvinders van 7 tot 9 jaar oud. We hebben heel veel spelletjes te maken met vissen, zeeschildpadden etc. gedaan. Het was echt superleuk, sowieso mijn eerste sessie ever buiten college en de service begint nu eindelijk even goed op gang te komen. We hebben twee nieuwe eerstejaars service leiders geselecteerd die het super goed doen om de service weer op gang te krijgen (hoeven we ook niet teveel op de leraar die service leider is te rekenen....)
Over twee weken begint het lammetjes seizoen hier. Er is een boerderij op campus en de schapen beginnen over twee weken ongeveer met het baren van lammetjes. Ik heb me er voor opgegeven om erbij te helpen, moet twee sessies doen om het te leren (met dvd enzo) en daarna aan de slag!
Komende zaterdag is het Cinderfella, wat betekend dat twee jongens van elk huis verkleed gaan als meisje 's avonds en een soort show doen, om geld te verzamelen voor het goede doel (Operation Smile).
Vorig weekend was er trouwens een grote geld inzamel actie voor de slachtoffers van Haiti!
We hebben de hele dag gecollecteerd voor Sommerfield en Falco's, de twee supermarkten in Llantwit Major. Er was een lekker zonnetje en iedereen was super vriendelijk. Ik ben altijd een beetje cynisch geweest tegenover geld collecteren, maar dat is compleet veranderd. Met in totaal (mensen wisselden af) zeven uur collecteren hebben we meer dan TWEEDUIZEND pond opgehaald! Ik het alle munten gezien, het is een immense hoeveelheid munten die allemaal gesorteerd moesten worden en in zakjes moesten worden gedaan. Binnenkort gaan we waarschijnlijk nog naar andere dorpen in de buurt om meer in te zamelen.
En die zondag ben ik meegeweest om te lunchen bij Viktor's Link Parents. Link Parents zijn een familie in de buurt die jou als 'zoon' of 'dochter''adopteren'. Het houdt in dat je er eens in de zoveel tijd heen gaat om te lunchen en ze nemen je ergens mee naar toe oid. Ze hadden echt superveel lekker eten gemaakt en daarna hadden we nog thee gedronken. En ze hadden een juxe box uit de jaren '60 in de huiskamer staan, met echte plaatjes erin en allemaal analoog en super goed geluid.
Ok, tijd om maar eens aan de studie te gaan of mijn speech te gaan schrijven!
Heel veel liefs en zonneschijn! (net lente hier =) )
Laura
Altijd leuk om het vanuit jouw oogpunt te lezen! :)
Als het goed is ga ik ook helpen met de lammetjes... Haha alhoewel ik als een echte Drenthenaar wel ervaring ermee heb. :P
Spreek je xxx
Hee Lau!
Elke keer als ik je verhaal lees denk ik: WHOO WAT GAAF!
Maar nu helemaal! Met dat speechen en midden in de nacht vergaderen! Dat lijkt me heel vermoeiend maar ook ontzettend leuk en leerzaam!
Ook het Speechen voor de hele school lijkt me heel eng maar wel super gaaf! Ik denk dat je daardoor echt een ongelofelijke ervaring op gaat doen die je nooit gaat vergeten!
Ik ben afgelopen vrijdag naar Youth European Ambassadors middag geweest en heb mogen speechen in de eerste kamer. Dit was ook zo ongelofelijk leuk om te doen. Maar ik kwam er wel achter doordat ik het al vaker heb gedaan ik het niet meer zo eng vond!
Wat leuk dat je gaat helpen bij de lammetjes! Super veel succes daarmee! Wat mag je eigenlijk doen? Ze de fles geven of meer?
Spreek je! xx
p.s. HEEL VEEL SUCCES met je Speech!
Lo,
Jemig, wat gebeurd er een hoop daar op je school. Ik vind het een ideaalplaatje geven, zeker wat betreft alle mogelijkheden die worden aangeboden. Zou je wellicht een kopje aan eventuele nadelen van de school willen wijden, al is het maar om een realistisch beeld te geven? Ik vind 'weinig slaap' overigens geen nadeel, al heb je schijnbaar meer korte nachten dan goede nachten.
Succes met de voortzetting van je goede werk.
Tot in de medooi,
Wessel
Lau wat vet weer allemaal! Elke keer als ik meer hoor denk ik weer: dit is ECHT precies waar jij moet zijn, volgens mij voel je je er helemaal thuis. Ik wacht nog steeds op frequenter mailen 0=) Tijd voor een up-date ook daar babe ;) Haha ik heb alweer veel om je te vertellen van wat er hier in Quito gebeurd, maar ik wacht eerst op je antwoord ;)
Ik mis je, we spreken elkaar snel! Misschien kunnen we weer een keer bellen?
Hou van je, kus!
Hahaha, gefeliciteerd met je most out of order award!
Haha America met het Veto Recht, moest wel lachen.
Klinkt echt als een grappige actie maar beetje jammer dat het midden in de nacht was;)
Ik ga het echt iedere keer weer zeggen maar wat doe je toch veel leuke dingen!
Wil je heel heeeel erg alsjeblieft voor mij een fotootje maken van de lammetjes, haha echt te leuk!
Dat van die girl scouts klinkt ook echt leuk trouwens. Vet schattig allemaal van die meisjes!
Ohja en goeie actie voor Haiti! Ik was al helemaal trots op mezelf toen ik mijn zakgeld afstond maar dit is wel even heel erg mooi! :D
Ik ga ook weer aan de studie ik wens je heel veel succes met je speech! You can do it!
Tot mails:)
Kus!